Vágható anyagok: Lágyvas, Szénacélok, Rozsdamentes acél, Alumínium, Titánium, Króm és Kobalt ötvözet, Réz, Bronz, Cink

Lángvágás

Lángvágáskor az égőgáz –oxigén lánggal gyulladási hőmérsékletre hevített fémet az oxigénsugár elégeti, és az égésterméket a vágási résből kifújja. A láng csak a felületet hevíti, a mélyebben lévő részeket a fém égéshője a salak hője és a hevítőláng melegíti. A lángvágás feltételei: A fémes anyag oxigénben eléghető kell legyen; gyulladási hőmérséklete az olvadáspont alatt legyen; a fém oxidjának olvadáspontja alacsonyabb legyen mint a fém olvadáspontja; a fém reakcióhője nagy legyen továbbá, hogy a keletkezett égéstermékek (salak) hígfolyós , könnyen eltávolítható legyen. Ezen feltételeknek a szerkezeti acélok és a titán felel meg.
A lángvágó berendezések hatékonysága az automatizáltság foktól függ. Az automatizáltság terén is állandó a fejlődés. A korszerű CNC vezérléseknek és precíz gyors hajtásoknak köszönhetően a pozicionálás idők lényegesen csökkentek. A beállítások és a vágási folyamat vezérlés általi ellenőrzése jelentősen hozzájárul a lángvágás minőségének javításához. Az egyszerűbb lángvágó berendezések esetében is az automatikus gázlekapcsolás, vagy a szenzorvezérlésű magasságtartás már széria felszereltségnek számít. A nagy teljesítményű fúvókák alkalmazásával 5-7% vágási sebesség növekedés érhető el.
A lángvágáshoz alkalmazott égőgáz kiválasztásának fontos szerepe van. A legjobb eredményeket az acetilén alkalmazásával érhetjük el. Az 5 – 60 mm anyagvastagság tartományban acetilénnel végzett vágások termelékenysége 10 – 20%-al magasabb a földgázzal, illetve 20 – 30% magasabb a PB-gázzal végzett vágások termelékenységénél.

Fő alkalmazási terület:

 • Ötvözetlen (C-Mn) és gyengén ötvözött acélok vágása.
 • Vékonyabb lemezek vágása 3 mm-ig lehetséges, de jelentős vetemedéssel kellszámolni. Vastagabb anyagok vágása célszerűen kialakított vágóégővel és gázellátó rendszerrel lehetséges akár 2 000 mm-ig. A 300 mm-nél vastagabb acél szelvények vágása egy speciális terület, amely a kohászatban talál alkalmazást, innen a „bugavágás”elnevezés.

Fő jellemzők:

 • Kis beruházási költség, alacsony költségek;
 • Az alap készülék alkalmas vágásra, faragásra és más műveletekre, mint a hegesztés és hevítés;
 • Nem villamos rendszer;
 • Széles vastagság tartományban használható (általában 3- 300 mm);
 • Viszonylag nagy hőhatásövezetet eredményez;
 • Viszonylag nagy a vágási rés;
 • Nem használható saválló és erősen ötvözött acélok vágására.

Vágható anyagok:

Lágyvas, Szénacélok, Rozsdamentes acél, Alumínium, Titánium, Króm és Kobalt ötvözet, Réz, Bronz, Cink

Kérje ingyenes árajánlatunkat plazmavágásra!

AJÁNLATKÉRÉS ITT!

Néhány munkánk

 • Ajánlatkérését a következő e-mail címre várjuk:

  pmax@pmax.hu

  Hívjon minket :

  Tel: +36 (30) 913 85 93

  P-Max Technológia Kft:

  H-8184 Balatonfűzfő
  Ipari-Park 1/a (kapu) Pf.8.