Kontrasztos és tartós jelölés hozható létre acélon és más fémeken. (Alumínium, Réz, Bronz stb.)

Gravírozás fémes felületre

Bővült a PMAX Kft. által forgalmazott CO2 lézer gravírozó gépek felhasználási köre! Korábban a P.Max Kft által forgalmazott CO2 lézer gravírozó,-és vágó gépeket nem fémes anyagok megmunkálására ajánlottuk.

Fémes anyagok gravírozásakor hatékony módszernek bizonyult, egy speciális segédanyag ráégetése a megmunkálandó felületre a lézersugár segítségével. A gravír segédanyag – mely spray és paszta formájában kapható – az anyagot nem színezi el, az anyagminőséget nem károsítja, így a lézerrel nem érintkező területről könnyen eltávolítható.

A segédanyagok segítségével a P.Max Kft. által értékesített CO2 lézer berendezésekkel is kontrasztos és tartós jelölés hozható létre acélon és más fémeken (alumínium, réz, bronz stb.) egyaránt.

 • Mark Metal Marking Spray

  Az áltatlunk forgalmazott Mark Metal Marking Spray segítségével a CO2 lézerrel fémes felületre is készíthetünk sötét gravírozott nyomatot. A művelet alapjai hasonlítanak a kerámia zománcra. A lézer felhevíti, felolvasztja a segédanyagot, amely átitatja a felületet és ott megszilárdul.

  A Mark Spray felhasználási területe: rozsdamenetes acél (stainless steel), szerszámacél, króm, horganyzott felület (ónozott), titán, repülőipari aluminium, és más bevonat nélküli fémfelületek. A Mark Spray flakon a fémfelületekre a legalkalmasabb és átlagossan 6900 négyzetcentiméter gravírozásáshoz elegendő.

  • 1. lépés: A gravírozandó felület tisztításával kezdjük. Az olajat és zsiradékokat alkohollal vagy oldószerrel távolítjuk el. A Mark Spray használatakor nincs szükség hígításra, vagy keverésre. A folyadék a legkedvezőbb sűrűséggel és összetétellel lett előkészítve.
  • 2. lépés: Szórjuk egyenletesen a Mark Spray-t a fémfelületre közepes bevonatot alkotva. Ne használjunk vastag bevonatot!
  • 3. lépés: Hagyjuk 15-20 percet levegőn száradni. Mikor megszárad világos árnyalatot kap.
  • 4. lépés: A bevonattal ellátott rész gravírozásához állítsa a lézer erő 100%-hoz viszonyítva a gravírozó sebességet. Például, ha 25 wattos lézere van akkor használjon 25%-os sebességet. Ha pedig 50 wattos lézere van, akkor használjon 50%-os sebességet.
  • 5. lépés: Gravírozás után, a gravírozó bevonat víz segítségével távolítható el. Puha kefe segítséget nyújthat a felület letakarításának meggyorsítására.

  Mark Metal Marking Paste

  A Mark Metal jelölő pasztával sötét (fekete) gravírozás készíthető fémes felületre. A művelet alapjai hasonlítanak a kerámia zománcra. A lézer felhevíti, felolvasztja a segédanyagot, amely átitatja a felületet és ott megszilárdul.

  A Mark Spray felhasználási területe: rozsdamenetes acél (stainless steel), szerszámacél, króm, horganyzott felület (ónozott), titán, repülőipari aluminium, és más bevonat nélküli fémfelületek.

  Ajánlott hígítási aránya Mark pasztához:

  • szórófejes terítéshez használjon két rész denaturált szeszt egy rész Mark pasztához.
  • ecseteléshez használjon egy rész denaturált szeszt egy rész Mark pasztához.

  • 1. lépés: A gravírozandó felület tisztításával kezdjük. Az olajat és zsiradékokat alkohollal vagy oldószerrel távolítjuk el.
  • 2. lépés: Erősen keverjük össze Mark pasztát. Az aktív összetevők le fognak ülepedni az tartó tégely aljára. Ha szükséges, hígítsuk vízzel vagy denaturált szesszel.
  • 3. lépés: Ecseteljük vagy szórjuk a Mark pasztát a fém felületére közepes bevonatot alkotva. Ne használjunk vastag bevonatot!. A szivacs ecset erre a célra nagyon jól megfelel.
  • 4. lépés: Hagyjuk 15-20 percet levegőn száradni. Mikor megszárad világos árnyalatot kap.
  • 5. lépés: A bevonattal ellátott rész gravírozásához állítsa a lézer erő 100%-hoz viszonyítva a gravírozó sebességet. Például, ha 25 wattos lézere van akkor használjon 25%-os sebességet. Ha pedig 50 wattos lézere van, akkor használjon 50%-os sebességet.
  • 6. lépés: Gravírozás után, a gravírozó bevonat víz segítségével távolítható el. Puha kefe segítséget nyújthat a felület letakarításának meggyorsítására.