A plazmavágás segítségével lehetővé válik a korrózióálló acélok, öntöttvasak, réz, alumínium és ötvözeteik termikus vágása.

Plazmavágás

A plazmaív az elektróda és az alapanyag között létrejött villamos ív és egy szűk furaton nagysebességgel kiáramló gáz együttes hatására jön létre oly módon, hogy a gázáram a vele egytengelyű villamos ívet összehúzza. Az erősen koncentrált   13 000-15 000 °C plazmaív a fémet pontszerűen megolvasztja és a gázok kinetikus energiája a megolvasztott fémet a vágási résből eltávolítja.
A szerkezeti acélok, a korrózióálló acélok, az öntöttvasak, a réz, az alumínium és ötvözetei.
A plazmavágásához hagyományos és finomsugaras plazma választható. A plazmavágással 0,5 – 150 mm es anyagok vágására használható. A vágófejek különböző kialakításúak az egyszerűbb levegőhűtésűtől a bonyolult többgázas vízhűtéses változat megtalálható a széles kínálatba. A plazmavágás technológiája érzékeny az égő- és a munkadarab-távolság állandóságára, továbbá a vágandó anyag felületi minőségére. Igen szűk az a paraméter tartomány ahol jóminőségű vágás érhető el. A finomsugaras plazmák 230 A teljesítményig az 1. es vágási minőség a 0,5 – 30 mm tartományban érhető el. Ugyanez a minőség hagyományos plazmával 600 A teljesítményig, az 5 – 120 mm anyag vastagság tartományban érhető el. A plazmák jelenlegi vágási sebességei a 100 – 12000 mm/ perc tartományba esnek.
A plazmával vágható furatméret 1,5 anyagvastagság vagy annál nagyobb átmérőjű fúratok esetén megfelelő minőségű. Az ennél kisebb átmérőjű furatok kivitelezése megfelelő minőségben nem garantált, bár egyes gyártók prospektusaiban már jelezték, hogy képesek az anyagvastagsággal egyező átmérőjű furatok jó minőségű vágására is.
A különböző anyagok plazmával történő vágáshoz többféle gáz, sűrített levegő, oxigén, nitrogén, nitrogén-hidrogén (F5), argon-hidrogén (H35), esetleg metán szükséges. Az alkalmazott gázok kiválasztása és a megfelelő paramétereinek beállításához jó szolgálatot nyújtanak az automata gázkonzolok amelyek lehetővé teszik, hogy a vezérlésen néhány gombnyomás segítségével gyorsan beállíthatók az alapanyaghoz, anyagvastagsághoz illetve vágópuskához megfelelő gázok és paramétereik.

Fő alkalmazási területek:

– Szerkezeti és saválló acélok, valamint alumínium ötvözetek vágása, jellemzően a 6- 75mm vastagság tartományban.
– Csaknem minden villamosan vezető, megolvasztható anyag, mint az ötvözetlen és gyengén, vagy erősen ötvözött acél, a nikkel alapú, réz-, titán-, alumínium ötvözetek és más fémek vágására alkalmas.

Az eljárás jellemzői

– A lánggal nem vágható ötvözetek vágására vezették be;
– Nem kontakt eljárás;
– Minden, villamosan vezető ötvözet vágására használható;
– A lángvágásénál kisebb hőbevitel, ezáltal kisebb vágási rés és kisebb hő okozta vetemedések, feszültségek;
– A lángvágással összehasonlítva keskenyebb, de edzhető acélok esetén nagyobb keménységű hőhatásövezet képződik;
– Nagy zajszint (90-115dB) és füstképződés, hacsak nem víz alatti vágást alkalmaznak.
– A vágható lemezvastagság korlátozott, mivel plazmavágás során a megolvasztáshoz szükséges teljes hő forrása a plazma ív.

Kérje ingyenes árajánlatunkat plazmavágásra!

AJÁNLATKÉRÉS ITT!

Képek a vágásról

 • Ajánlatkérését a következő e-mail címre várjuk:

  pmax@pmax.hu

  Hívjon minket :

  Tel: +36 (30) 913 85 93

  P-Max Technológia Kft:

  H-8184 Balatonfűzfő
  Ipari-Park 1/a (kapu) Pf.8.